Een toekomstbestendig lucht-aardwarmtesysteem: 5 redenen om voor AWADUKT Thermo te kiezen
De Nederlandse zomers worden telkens wat warmer en onze huizen steeds luchtdichter. De vraag naar energie-efficiënte oplossingen die naast warmte de gewenste koelte bieden neemt daarom toe. Een lucht-aardwarmtewisselaar is dan vaak een goede oplossing die ook steeds vaker wordt gekozen. In dit blog ga ik in op AWADUKT Thermo van REHAU. Waarom is dit lucht-aardwarmtesysteem zo’n goede toekomstbestendige keuze?
De kracht van een lucht-aardwarmtewisselaar
Eerst even beknopt: een lucht-aardwarmtewisselaar, hoe werkt dat ook alweer? Met een lucht-aardwarmtewisselaar kun je op een duurzame en energie-efficiënte wijze een gebouw ventileren, koelen en verwarmen. Dit doe je door de wisselaar op te nemen in de luchtaanvoer van je gecontroleerde woningventilatie en hierbij als het ware slim gebruik te maken van de constante bodemtemperatuur.
De aangezogen buitenlucht gaat via een aanzuigtoren en een leidingstelsel door de grond naar binnen. Deze lucht wordt in een toren gefilterd en vervolgens door het leidingstelsel heen gezogen (dat zo’n anderhalve meter diep ligt). Tijdens deze aanvoer wordt geleidelijk de temperatuur van de bodem opgenomen in de lucht. De constante bodemtemperatuur wordt in de zomer gebruikt om de lucht te koelen en in de winter om te verwarmen.
Een gezond systeem: buis is doorslaggevend
De prestaties, werking en het rendement van een lucht-aardwarmtewisselaar zijn natuurlijk van een aantal factoren afhankelijk (denk bijvoorbeeld aan het meenemen van de grondwaterstand in je ontwerp, de lengte en diameter van de leidingen, de juiste luchtsnelheid, etc). In een eerder blog ging ik hier al eens uitgebreider op in.
De toren waardoor de buitenlucht aangezogen wordt (en de daarbij horende reinigende filters), maar ook de huisinvoeren en het ventilatiesysteem zijn bepalende elementen voor een goed systeem dat zorgt voor frisse aangevoerde buitenlucht en een gezond binnenklimaat.
Maar waar misschien wel eens aan voorbij wordt gegaan: de buis van het systeem is doorslaggevend voor een gezonde gebouwventilatie. Door de aanvoerbuizen in de bodem wordt tenslotte alle aangezogen lucht vervoerd. De kwaliteit van de buizen en specifiek ook hun binnenzijde is dus van groot belang. Condenswater en microscopisch kleine deeltjes in de lucht kunnen voor bacteriegroei zorgen. Het neerslaan van condens heeft ook als voordeel dat er relatief droge lucht binnenkomt bij een hoge luchtvochtigheid buiten.
Waarom AWADUKT Thermo?
In de keuze voor een lucht-aardwarmtesysteem ga je uiteraard voor een systeem dat zorgt voor een langdurige en gegarandeerde duurzame werking en dito binnenluchtkwaliteit. Welke eigenschappen van AWADUKT Thermo maken dat dit de juiste toekomstbestendige keuze is?
- Gladde antibacteriële buis: De vuistregel is: hoe ruwer de binnenwand van een buis, hoe groter de kans op bacteriën. De binnenwanden van de AWADUKT Thermo buizen zijn daarom glad. Ook hebben de binnenwanden van de buis als enige op de markt een antibacteriële coating. Er zijn namelijk zilverdeeltjes in het buisoppervlak aangebracht, die een levenslange antibacteriële werking hebben. Bacteriën hebben zo echt geen kans in de buis. Een belangrijke slag voor gezonde frisse binnenlucht zonder nare geurtjes is hiermee gewonnen.
- Focus op condensafvoer: Vocht bevordert bacteriegroei waarbij stankoverlast kan ontstaan. Vooral bij een hoge luchtvochtigheid kan condensatie in een leidingsysteem optreden als gevolg van koeling van de inlaatlucht. Het AWADUKT Thermo systeem voert ook condens af die ontstaat in het leidingstelsel door het systeem onder een helling van zo’n 2 tot 3% te leggen en via een condensput af te voeren. AWADUKT Thermo heeft bovendien een hoge buisstijfheid, wat een voorwaarde is voor goede condensafvoer.
- Robuust materiaal tegen externe invloeden: De AWADUKT Thermo buizen zijn gemaakt van polypropeen. Hierdoor zijn ze bestand tegen externe invloeden zoals ingroeiende wortels, vocht en grondwater. Het systeem heeft een levensduur van maar liefst 100 jaar.
- Gegarandeerd permanent dicht: De AWADUKT Thermo buizen en verbindingen sluit je af met de zogenoemde safety-lockdichtingen. Hierdoor is het systeem permanent dicht, ook bij ligging in grondwater. Dat voorkomt toetreding van radon in de installatie, wat als natuurlijk voorkomend radioactief gas in de grond zit. Ook hier geldt: alles voor het creëren van een langdurig gezond systeem.
- Verwachte opbrengst te berekenen: Voor het kunnen inschatten wat zo’n systeem oplevert, heeft REHAU eigen software geschreven. Die software wordt gebruikt om ieder project te kunnen doorrekenen. Elke locatie en installatie is namelijk specifiek, en aan de hand van parameters als grondgesteldheid, ligging en ventilatiedebiet kan met behulp van de beschikbare klimaatdata een te verwachten koel- en verwarmingsvermogen worden berekend.
Dé reden: comfortabel, duurzaam en gezond
De diverse voordelen van een lucht-aardwarmtewisselaar en de focus op duurzaamheid en circulariteit zullen ervoor zorgen dat het systeem steeds vaker onderdeel zal zijn van een energie-efficiënte oplossing in gebouwen. Het is een comfortabele methode, die wel 100 jaar mee kan gaan. Mede dankzij de innovatieve antibacteriële buis en safety-lockdichtingen houdt AWADUKT Thermo het binnenklimaat langdurig gezond. Kortom, met het systeem voldoe je aan huidige en toekomstige eisen op het gebied van comfort, duurzaamheid en een gezond binnenklimaat. Dat is al met al dé reden om voor AWADUKT Thermo te kiezen.
Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van AWADUKT Thermo? Op de aankomende VSK besteden we veel aandacht aan het systeem. Kom dus zeker even langs op de stand. Ik spreek je daar!
Auteur: Arjan Dorrestijn, productmanager Building Technology bij REHAU N.V.