Van warmtebron naar woning: waarom de RAUVITHERM terreinleiding de juiste oplossing is
De energietransitie is in volle gang. Dit brengt moderne energie-efficiënte oplossingen met zich mee die vragen om innovatieve installatiesystemen. Het moet sneller, slimmer en duurzamer. Met het hybride buissysteem RAUVITHERM spring je als installateur eenvoudig in op de toenemende vraag naar een robuuste terreinleiding van een warmtebron in een bijgebouw naar woning. In dit blog leg ik uit waarom RAUVITHERM hierbij de juiste keuze is.
Pelletkachels, lucht-waterwarmtepompen en biomassaketels, je ziet ze steeds vaker als bron van een energie-efficiënte oplossing. Vanwege de omvang en de eigenschappen van deze installaties worden ze bij voorkeur in een schuurtje of een ander bijgebouw geplaatst. Dit betekent dat er een (vaak korte) terreinleiding nodig is van de warmtebron naar de woning. Deze terreinleiding moet de warmte met zo min mogelijk verlies overbrengen en moet robuust maar ook flexibel zijn. Bovendien ga je als installateur natuurlijk voor een systeem met perfect op elkaar afgestemde onderdelen, met maximale installatievriendelijkheid.
RAUVITHERM: perfecte leiding voor laagtemperatuurnetwerken
Deze eigenschappen komen allemaal samen in RAUVITHERM. Het is dé oplossing voor de warmteverdeling in gebouwen, voor kleinere warmtenetwerken en als koppeling van afzonderlijke aansluitingen. De RAUVITHERM terreinleiding is geschikt voor middentemperatuur warmtenetten van circa 70 °C. Hiermee is bijvoorbeeld een matig geïsoleerde woning nog goed te verwarmen. Maar ook voor laagtemperatuur netwerken (< 40 °C), zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde warmtepomp, is het een zeer geschikte oplossing.
Hoge warmte-isolerende eigenschappen
De kracht van RAUVITHERM zit hem onder andere in de uitstekende warmte-isolerende eigenschappen. Dit dankt de leiding aan het massief isolerende lichaam bestaande uit kernisolatie en de buitenmantel van 50 mm. Deze is opgebouwd uit een paar lagen PEX-schuim. Dat zorgt er ook voor dat de buis erg flexibel is, en daardoor makkelijk toepasbaar als korte terreinleiding.
Precies de juiste lengte
Flexibiliteit vind je ook in het RAUVITHERM kortlengteconcept. Dit betekent simpelweg dat je de leidingen precies op de benodigde lengte kunt laten afzagen. Ideaal dus in situaties waar een korte terreinleiding nodig is. Je regelt dit via de afwikkelcentrale bij de groothandel. Daar krijg je de leiding op een haspel mee. Je hoeft hem vervolgens alleen maar af te rollen van de energiebron in een bijgebouw naar de woning.
Dubbele garantie op waterdichtheid
Met RAUVITHERM heb je als installateur ook een robuuste oplossing te pakken. De buitenmantel en de isolatielaag bestaan uit één stuk: een harde coating en de eerder genoemde geëxtrudeerde laag isolatieschuim. Dit voorkomt dat vocht zich bij een eventuele beschadiging verder verspreidt in de leiding. Thermisch verlies door vocht is met RAUVITHERM daarmee verleden tijd. Het isolatieschuim heeft bovendien zeer fijne poriën en neemt hierdoor geen water op. Zo heb je een dubbele waterdichte garantie van de terreinleiding.
Innovatief installeren: makkelijke overgangen
Een geribbelde buitenmantel, verschuifbare schuimlagen en een flexibele buis: installatiegemak is bij het RAUVITHERM systeem gegarandeerd. Als installateur profiteer je bovendien van de REHAU schuifhulsverbindingstechniek en het intelligente moffensysteem. Ook aan het RAUVITHERM systeem is dat de binnenbuis dezelfde maatvoering en verbindingstechnieken heeft als de verwarmingsinstallatie binnen in huis. Je gaat dan over op een ander systeem, maar wel met hetzelfde buistype, waardoor je makkelijk overgangen kan maken. Je hebt daarbij weinig onderdelen nodig om een verbinding te realiseren. Dat scheelt risico op lekkage en je hebt snel een goede oplossing liggen voor je klant.
RAUVITHERM ervaren op de VSK 2022
Met dit blog heb ik je geschetst waarom RAUVITHERM een slimme oplossing is wanneer je een terreinleiding nodig hebt voor een warmtebron in een bijgebouw. Benieuwd geworden en wil je leiding zelf eens voelen en ervaren? Op de VSK 2022 is REHAU onder andere met dit product aanwezig. Ook geven we praktijkgerichte presentaties over de toepassingen ervan. Tot dan!
Auteur: Arjan Dorrestijn, productmanager Building Technology bij REHAU N.V